CZENES
domů

Vernisáž Zámek Vsetín

Kouzlo dotyku- Vernisáž
zámek Vsetín.

16.3.2010

Interaktivní výstava, kde neplatí zákaz Nedotýkat se exponátů!

Experimentální projekt hmatových obrazů (nejen) pro nevidomé od autorské skupiny AAGroup se vrací po půlroční pauze do vsetínského muzea. Jako stálá komorní expozice kožených reliéfních obrazů a stolních hracích haptických objektů bude trvale zpřístupněn v bezbariérovém přízemí zámku.


Vernisáž výstavy se uskuteční za účasti autorů v úterý 16. března v 16 hodin v Mramorovém sále vsetínského zámku. Za spolupořadatele k výstavě promluví MgA. Magda Goláňová. V komponovaném programu vystoupí s hrou na klavír zrakově hendikepovaný učitel vsetínské ZUŠ Mgr. Tomáš Valůšek. Zároveň proběhne i slavnostní zahájení výstavy Nebýt na světě zbytečný ke Světovému dni Downova syndromu, pořádané Ovečkou, o.p.s. - poradnou Vsetín.


Trojice vsetínských výtvarníků - Petr Tomaštík, Aleš Halamíček a Aleš Vaculík - se jako skupina AAGroup dostala do celonárodního povědomí díky obrazu nazvanému Obama in the Prague 2009, který byl zařazen mezi protokolární dary amerického prezidenta Baraka Obamy při příležitosti jeho návštěvy v České republice. V loňském roce rovněž poprvé představili široké veřejnosti svůj unikátní projekt reliéfních obrazů nejen pro nevidomé a to na výstavě ve vsetínském muzeu. Pro úspěšnost této výstavní akce se zde rozhodli letos vystavit svá díla dlouhodobě.


Záměrem výtvarníků je plasticky formovat obrazy takovým způsobem, aby odpovídaly specifickému vnímání nevidomých a slabozrakých lidí. Nabízejí tak zrakově postiženým další možnosti rozvíjení jejich osobitého estetického cítění. Jelikož je expozice určena i běžným návštěvníkům, přináší jim prostřednictvím hmatových vjemů jedinečnou příležitost překročit hranice stereotypního, vizuálního vnímání obrazových děl.


Přijměte pozvání autorů do expozice kožených reliéfních obrazů. Zažijte krásu a dobrodružství dotyku... Objevte opomíjenou dimenzi vnímání obrazového díla. Vnořte se do šera a tmy a cestu světem ztajených tvarů hledejte jen svými prsty a dlaněmi putujícími po zvlněném a vytláčeném povrchu uměleckých děl.

cp